Z roku na rok coraz więcej firm inwestuje w produkty, jakimi są słodycze reklamowe. Ich cena jest na tyle niska, że na zakup takich słodkości pozwolić mogą sobie nawet te przedsiębiorstwa, których budżet na działania promocyjne jest mocno ograniczony. Produkty tego typu dostępne w różnych wersjach. Alternatywą dla klasycznych, okrągłych lizaków, jest ich wersja w kształcie serca czy kwiatuszka. W ich wnętrzu kryć może się guma balonowa, a patyczek – pełnić funkcję gwiazdka. Lizaki dostępne są w wielu różnych smakach – tak mlecznych, jak i owocowych. Bardzo efektowną propozycją jest ich wersja z dodatkiem masła orzechowego. W jaki sposób przyrządza się takie słodkości? Oto sprawdzony przepis.Aby przygotować takie lizaki reklamowe, potrzebne będą następujące składniki: 1 puszka mleka kokosowego, 1/4 szklanki masła orzechowego, 6 daktyli, 2 banany, 0,5 szklanki kakao, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 0,5 szklanki płatków owsianych, 0,5 szklanki prażonych orzechów ziemnych i 2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao na poziomie co najmniej 70 procent.
Jak krok po kroku przyrządza się tego typu lizaki reklamowe? W naczyniu blendera umieszczamy mleko kokosowe, banany, daktyle, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Miksujemy całość na gładką masę o konsystencji zbliżonej do smoothie. W foremkach na lizaki lub lody, ewentualnie małych kubeczkach, na przykład po jogurtach, umieszczamy masę z dodatkiem pozostałego masła orzechowego.
Lizaki reklamowe wzbogacić można granolą, którą przygotowuje się miksując ze sobą w blenderze daktyle, płatki owsiane oraz orzeszki ziemne. Następnie posypujemy nią uprzednio przygotowaną, czekoladowo-orzechową masę, wkładamy patyczki i wstawiamy całość do zamrażalnika na około 5 godzin. W celu wyjęcia lizaków z foremki, wkładamy je do gorącej wody na około 15 sekund. Po wyjęciu, gotowe słodkości można posypać resztą granoli lub polać roztopioną gorzką czekoladą i ponownie wstawić do zamrażalnika. Taki słodkości z pewnością przykują uwagę klientów podczas wszelkiego rodzaju branżowych wydarzeń.